Start Uppåt Brädspel Postelin RR34 Tjurfight Vänskapskorruption Ateist, javisst! Jakt Vargen Hastighet

Porslin

Här finns en del gammalt porslin, som flutit upp i samband med inventering av en del prylar med affektionsvärde, som efterhand samlats i våra lådor och skåp.

Skälet till att bilderna finns här är alltså att få någon som vet nåt om historik, tillverkning, värde mm, att höra av sig! Vet du nånting om prylarna är du mycket välkommen att maila!

Om, när och efterhand som jag får reda på mer om föremålen, så delar jag med mig av visdomen, genom att uppdatera beskrivningarna. För närvarande är det egentligen bara dopskålen, längst ner på sidan, som vi vet något mer om.


Om miniatyrer (thumbnails): Bilder, där muspekaren blir en hand, kan förstoras genom att vänsterklicka på dem. Återgå sedan med [Alt + Vänsterpil] eller genom att klicka på "bakåt" i menyn på din webbläsare (eller på motsvarande knapp på avancerade möss eller tangentbord).


1. Detta är en Rörstrandskopp, som tillhört min mormors syster (1860-1909). Vi har tolv sådana koppar med fat, men ett par koppar är spruckna och lagade med klamrar och lim. Faten är märkta i botten med handskrift: 494
2. Denna kaffekopp är också från Rörstrand, märkt 1301, och har tillhört samma "mormoster" som ovanstående. Vi har fem koppar med fat.
3. Här är kopp med fat, som vi har sex uppsättningar av. Den lär ha varit morgongåva till min farmor, som gifte sig den 15 oktober 1888. Dom är märkta i botten med "49" (tror jag, det är lite sirligt svårtytt) och alla har ett individuellt utformat litet eklöv i guld på insidan (i botten). När jag var i femårsåldern smög jag ibland in till skänken där kopparna förvarades (vilket var förbjudet!), bara för att titta - dessa koppar var det vackraste jag hade sett!
4. Den här Rörstrandskoppen är ensam i sitt slag i vitrinskåpet och har ett särskilt användningsområde. Redan i barndomshemmet och förmodligen tidigare, användes den vid födelsedagar och andra högtidsdagar då någon skulle uppvaktas t ex med "kaffe på sängen".

Till koppen hör f ö numera en åldrig silversked, som av stämpel att döma tillverkats 1770 och bär initialerna JHL. De personer jag hittar i antavlan, som skulle kunna passa in på detta är

  • Ryttaren Johan Lundgren född 1759 i Horn (R).
  • Juliana Leiditz 1759-1795, g m Järpåsprästen Gustaf Kinberg
5. Här är en skål med blå dekor. Den är ganska oansenlig, men har en stor betydelse i familjetraditionen. Min far och hans syskon, liksom min bror och jag och våra barn är döpta i den! Den förste, som vi tror oss veta döptes i den, föddes 1891. Ingen vet f ö om den även tidigare använts för detta ändamål.

I samband med att vi åhörde ett föredrag av Björn Gremner tittade denne på skålen och berättade att den är tillverkad i England omkring 1850 (i varje fall före 1890, då det lagstiftades om att porslin skulle vara stämplat). Värdet ligger runt tusen kronor.

©Tom Dahlstedt